Krämig lyxlasagne

Från ord till bord - Lite mer matnyttig information från Xplan.

Under mer än tjugo år har vi på Xplan samlat på oss många recept till framgång inom närings(!)livet. Vi tänkte utöka den samlingen till trevligt helgumgänge med nära och kära och göra dig till en mästare även i köket.

Lasagne går utmärkt att spara i kylen ett par dagar och blir bara "godare" och krämigare när plattorna sugit åt sig all vätska.

Lycka till och god spis.


Antal personer: 4-6
Ingredienser:
500 g köttfärs
1 gul lök (hackad)
1 morot (riven)
4-5 tomater (skållade och hackade) alt. 400 g krossade tomater på burk
1 nypa socker
1 köttbujongtärning alt. 1,5 msk kalvfond
1 msk Sambal Oelek
3 msk Créme Bonjour med soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
3 dl riven ost
10-12 lasagneplattor, gärna färska
8 dl mjölk (varm)
1 msk malen muskotnöt
Smör
Salt och svartpeppar
Du behöver: Stor stekpanna, ugnfast form, 2 l kastrull

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.

Skålla tomaterna. Lägg tomaterna i en kastrull, koka upp tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten. Dra av skalet och hacka i småbitar 1x1 cm.

Stek den hackade löken försiktigt i smör på medelvärme, utan att den tar färg. Tillsätt sockret en kort stund innan köttfärsen.

Lägg i köttfärsen och fördela den i pannan och låt den steka med. 5 min. Tillsätt den rivna moroten, smulade buljongtärningen, créme bonjour, tomatkrossen och Sambal Oelek. Salta och peppra efter smak. 10 min.
Häll ner grädden i stekpannan och låt koka med. 5 min.

Värm mjölken med muskot i kastrullen. (Försiktigt så att den inte kokar över).
Häll lite varm mjölk på botten i en smord ugnsfast form och fördela 1/3 av lasagneplattorna så de täcker botten.

Fördela hälften av köttfärsen med alla ingredienser från stekpannan över plattorna och lägg på 1 dl av den rivna osten. Fyll på med mer muskotmjölk så att det täcker ordentligt. Lägg i ett nytt lager lasagneplattor och upprepa enligt steget ovan.

Avsluta med resten av mjölken (ibland går inte all åt), lägg på det sista lagret plattor och toppa med den sista 1 dl rivna osten. (Mjölken/vätskan ska precis täcka det sista lagret lasagneplattor).

Sätt in i ugnen i c:a 20 min tills lasagneplattorna känns ”al dente” med en sticka.

Låt gärna stå framme 5 – 10 min innan servering så att lasagnen ”krämar till sig” och inte är så brännhet.
Garnera med färsk oregano och några basilika blad. Servera med sallad efter eget tycke och smak.

Tips: Rosta pinjenötter eller solrosfrön i en varm stekpanna med lite olja och salt och lägg i salladen.