Dansa på deadline, uppskjutandets psykologi

Boken tar upp prokrastinering ur ett vetenskapligt perspektiv. Den är skriven som en ”självhjälpsbok” med goda råd och massor av övningar.

Av: Alexander Rozental & Lina Wennersten

Prokrastinering, uppskjutandets ädla konst, är vad vi ibland ägnar oss åt, medvetet eller omedvetet. Vi vet så väl vad som ska göras, när det skall vara klart och givetvis att det förväntas ett resultat av oss. Ändå sitter vi där med mer ”borde än gjorde” när deadline närmar sig. Vi letar anledningar till att vänta med att tag i de lite jobbiga arbetsuppgifterna och rationaliserar vårt beteende, men skapar på sikt mer oro än ro och många gånger ett sämre resultat än det optimala.

 

Boken ”Dansa på deadline” tar upp prokrastinering ur ett vetenskapligt perspektiv och förklarar de mekanismer som ligger bakom beteendet och den skapar därigenom ett antal ”aha-upplevelser”. Visst känner man igen sig på område efter område. Men den stora fördelen med boken är att den är skriven som en ”självhjälpsbok”. Den innehåller, steg-för-steg, vägen mot den egna framgången med otaliga exempel och praktiska övningar att genomföra själv.

 

Paradoxen är väl att en bok om prokrastinering borde läsas av de som just lider av att inte få saker gjorda och som köper boken, men inte läser den och inte tar till sig av innehållet och alla övningar. ”Det gör jag sen”. Fördelen är dock att man kan läsa den bit för bit och sakta men säkert börja tillägna sig färdigheter som minskar risken för det ständiga uppskjutandet och det dåliga samvetet.

Bokens elva kapitel tar i tur och ordning upp praktiska tips och handfasta råd om hur vi kan komma till rätta med prokrastinering. Ett par kapitel är särskilt intressanta.

Att sätta rätt mål till exempel ägnas nästan tjugo sidor. Börja med minimål, var konkret och realistisk, definiera tydliga aktiviteter och gör dem meningsfulla. .

Att bli fokuserad är viktigt för att nå framgång. Multitasking, störande moment som tex mail och telefon bör stängas av. Att skapa rutiner runt sitt arbete är också en väg mot ett mer effektivt arbetssätt.

250 sidor av lättläst text, goda råd och massor av övningar är inte många sidor för mycket om man vill lämna den ena ogjorda ”att-göra-listan” efter den andra bakom sig och gå från pränt till hänt!


Anders Garberg

Copyright 2025 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå

Detta är rubriken

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Detta är rubriken

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor